Den politiska ”turbulens” som uppstod för två år sedan i Skinnskatteberg, när dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen Carina Sandor och den borgerliga Alliansen vägrade lämna sina ordförandestolar, trots att de hade förlorat omröstningen om budgeten inför 2009, får nu uppmärksamhet i Sveriges Riksdag!

En ny majoritet hade bildats i Kommunfullmäktige i Skinnskatteberg i slutet av 2008, Alliansen hade lovat att lämna sina poster om en ny majoritet bildades, men sedan hittade man kap 4 § 10 i Kommunallagen och hävdade att de hade rätt att sitta kvar. Majoriteten tog ett beslut i Fullmäktige att avsätta KS-ordföranden och övriga ordföranden. Beslutet överklagades av Alliansen. Länsrätten gav Alliansen rätt och de borgerliga ledamöterna kunde komma tillbaka. Efter många turer fram och tillbaka, insåg till sist Carina Sandor och Alliansen att det var omöjligt att styra kommunen i minoritet, de avgick frivilligt i början av mars 2009.

Eftersom jag ansåg att Kommunallagen här inte är tydlig nog, att den paragraf som man hänvisade till är skriven utifrån andra förutsättningar för att underlätta en demokratisk process, inte försvåra, skrev jag en motion som antogs av Socialdemokraterna i Skinnskatteberg och skickades vidare till Socialdemokraternas Partikongress. Partikongressen (s) ställde sig bakom min motion, vilket kändes väldigt bra!

Nu har riksdagsledamöterna Sven-Erik Österberg (s) och Olle Thorell (s) från Västmanland lämnat en motion till Riksdagen där denna problematik tas upp. Det ska bli mycket spännande att se framöver hur frågan kommer att behandlas av riksdagen.

Om du vill läsa Sven-Erik Ö och Olle T:s riksdagsmotion: Klicka här!